Светещи обемни букви от алуминий за магазин Zona for home

Системата с винилни лица е подходяща за изработване на букви с особено големи размери ( над 2 метра височина). При букви с такива размери изпълнени от плексиглас, поликарбонат или друг листов материал се появяват проблеми свързани със стабилността на конструкцията и най-вече със здравината на лицето.

Обикновено при тях има снадки, тъй като материалът за лицето е по-малък от размера на буквата. Листовият материал „диша“ – има температурни разширения и свивания, в следствие на което фугата при снадката се отваря.

Светещи плексигласови букви
Светещи обемни букви от плексиглас

Друг проблем, следствие на температурните колебания е, че се образува така нареченият “корем”. През фугите започва да влиза вода и прах, те нарушават естетическия вид, но най-вече застрашават електрическата инсталация. Най-сериозен проблем възниква при силен вятър. Той прониква през фугата и се опитва да извади лицето от страничните профили.

Недостатъци на големи (над 2 метра) букви с лица от листов материал (плексиглас, поликарбонат и др.)
– видими фуги
– образуване на “корем”
– проникване на прах
– проникване на влага застрашаваща ел. инсталацията
– счупване следствие на силен вятър
– тежки – сложни за монтаж и експлоатация

Всички тези проблеми се решават с изпълнението на буквите с лице от винил. При тази технология използваме масивни алуминиеви профили за изработване на външни светещи табели. Те са специално оребрени за максимална здравина и имат укрепващи подпори и колони, с което се гарантира здравината на цялата конструкция. Винилът се опъва със специални щипки, които се набиват в алуминиевия профил. Така лицето е идеално изпънато. Системата е такава, че колкото по-опънат е винилът, толкова по-здрава е буквата, тоест при силен напор на вятъра конструкцията се вкоравява.

Светещи обемни букви с големи размери, рекламна агенция Медия Дизайн

Защитата от метеорологичните условия е заложена още на ниво профил. Те имат специални улеи в които се монтира гърбът (алуминиева ламарина) и не позволяват проникване на влага. През лицето е невъзможно да влезе вода, защото винилът е силно изпънат с щипките и на практика изолира цялата лицева част.

Светещи обемни букви от алуминиева конструкция за магазин САНИ, Асеновград

Тъй като профилът е много масивен не позволява изпълнението на сложни форми – остри ъгли, малки радиуси и подобни. Затова тази система е подходяща само за много големи обемни букви.

Обемните букви с лице от винил могат да бъдат осветявани с луминисцентни лампи, неон или светодиоди. Поради факта, че са много големи и обикновено се монтират на трудно достъпни места, обслужването им е много сложно. Най-правилният избор е да се осветят със светодиоди. Това осветяване на буквите е много ефективно при продължителна експлоатация, тъй като е около 10 пъти по икономично от луминисцентното и околи 3-4 пъти от неоновото като разход на ток. Друга икономия е трайността на светодиодите (над 5 години) практически без необходимост от поддръжка.

Снимки на големи букви с винилни лица може да видите тук.