Светеща табела Casa Interiori

1. Алуминий, не желязо

Материалът, от който се изработва конструкцията на табелата, трябва да бъде алуминий. Много фирми използват изцяло или частично желязо. Основният проблем на желязото е, че ръждясва. Независимо от това как е  грундирано или боядисано, ръждата се появява до една година. Дори и на поцинковани профили (с които цената на готовото изделие е по-висока от тази с алуминий) избива ръжда на местата, където са рязани, заварявани или пробивани. Сериозен проблеми е голямата тежест – сложен и опасен монтаж и рискове при експлоатацията. И на може би на първо място – грубият външен вид, който влияе отрицателно на рекламното въздействие.

При използване на специални алуминиеви профили крайното изделие е с изключително изчистена визия. Не се виждат болтчета, видии, снадки и всякакви подобни „майсторлъци“.

2. Винил, не плексиглас

Лицето на табелата – обикновено е от плексиглас или винилно платно.

Повечето хора мислят, че плексигласът е по-здравият и по-траен материал за табели. Всъщност се оказва, че при много големи табели, такива с рамери над 305 см дължина и 70 см височина, плексигласът не е правилният избор. Той се свива или раширява според температурните промени, поради което след една година вече се образува т.нар. „корем“. Понеже листовете плексиглас са с ограничен размер 205×305 см, при изработка на табела над 305 см ще е необходимо да се съединят два листа. Това налага слепване на материала, което не е добър вариант за табелата, защото на мястото на снаждането или има фуга, или се вижда по-тъмен участък при светене. Образувалата се фуга е предпоставка за влизане на вода, а това е голям проблем, заради елекрическата инсталация. от друга страна и вятърът навлиза, издува плексигласа и при по-голяма сила го изтръгва от табелата. Засега не е измислен задоволителен начин да се избегнат проблемите със снаждането.

Тези проблеми могат единствено да се решат, ако се замени плексигласът с винил. Винилното платно спомага за изработка на табели, на практика с неограничени размери. Когато се монтира прецизно, винилът се опъва максимално с помощта на защипване към алуминиевите профили. Така лицето на табелата наподобява гладък листов материл и перфектният й вид е гарантиран. Светещата табела с винил работи безпроблемно при всякакви метеорологични условия. Изработена по този начин, табелата е с трайност между 5 и 15 години, в зависимост от качеството на винилното платно и метода на опъване.

Рекламна табела Fresh

3. Внимавайте с винила!

Ако се използва много тънък или ламиниран винил (обикновено китайски) има опасност от скъсване или недостатъчно опъване, което от своя страна води до лош външен вид на табелата и дори до разпорване на лицето.

Все по-често, се използва напечатан винил за предно засветяване. Когато се освети отзад, обаче графиката силно избледнява и цветове драстично се променят. Друг проблем на евтините винили е, че бързо пожълтяват от слънцето и абсорбират прах и мръсотия в себе си. Лошото е, че много трудно можете да разберете точно какъв винил е използван във вашия случай. В началото всички изглеждат добре. Всичко зависи от коректността на фирмата изработила табелата.

Ако някой ви каже, че фолиото не залепва трайно на винила – не му вярвайте. Това е валидно за евтините материали. Качествените винили и фолия са специално обработени за съвместимост помежду си.

Рекламни табели - лоши примери

4. Фолиото реално е лицето, т.е. най-важното нещо в табелата.

Изисквайте мостри от цветовете, не се задоволявайте с няколко цвята или нещо около това, което ви е нужно. Сериозните производители имат по-чисти и живи цветове. Настоявайте фолиото за табелата да е транслуцентно т.е. за осветяване отзад. Проверете дали материалът, който ви предлагат има гаранция (поне 3 години), дали е remоvable (при отлепване почти не оставя лепило), както и дали е съвместим с винила/плексигласа, на който ще се залепи. Когато фолиото е напечатано се уверете, че през нощта цветовете не се променят драстично – черното да става сиво, червеното – розово и т.н.

5. Лампите са елементът, на който никой не обръща внимание

Те могат да направят табелата да изглежда страхотно или точно обратното. Основна грешка при производството на табели е да се смесват луминесцентни лампи с различен спектър на светене. Тогава има синеещи или жълтеещи места на табелата и като цяло тя стои на петна. Правилно е да се използват лампи в неутрален до към малко по-студен спектър на бялото, при което се получават най-сочни и “живи” цветове. Използването на осветление само в един спектър гарантира, че при смяна след 3-4 години няма да има различно светене на новите участъци на табелата.

6. Ел.инсталацията – опасност за живота и здравето на хората

При производство и инсталиране на табелата, трябва да бъдат спазени елементарните изисквания за изолиране, заземяване, стабилни ел.връзки и правилно вързване на отделните елементи. Освен това почти никой не използва кондензатори при инсталации с луминесцентни лампи. Това на практика вдига консумираната мощност с между 50 и 100%. Когато имате много големи светещи табели – за бензиностанции, банки, супермаркети и др., задължително проверете дали лампите са разделени на кръгове с равни мощности, на три отделни фази. Това ще увеличи живота им, ще намали сметките и ще ви спести много главоболия в бъдеще.

7. Монтажът

Правилни крепежи, внимателно пробиване, хидроизолиране и прецизност. Почти всеки се е сблъсквал с майстори и малко или много е наясно с повечето неща. Изискайте предварително да ви обяснят какво точно смятат да правят. Не се задоволявайте с изрази “лесна работа” и “не се притеснявай”.

Съвет:

в болшинството от случаите, табелата не може да се монтира по нивелир, защото почти всички сгради са криви. Най-добре е някой да прецени на око спрямо трегер, прозорец или друг архитектурен елемент.

Изводи:

Поръчайте на проверена фирма с история – така е сигурно, че има кой да покрие гаранцията и след 5-6 години да сервизира табелата. Помолете да ви опишат в детайли как ще я направят и с какви материали. Фиксирайте срока за изработка и монтаж! Изискайте снимки, а най-добре идете и вижте на живо табели, изработена от фирмата. Попитайте за табели на повече от 5-6 години. Говорете с някой от клиентите на фирмата – дали са доволни от изделията и сервиза. И никога не плащайте табела, която не сте видели как свети.