Патинирани букви от месинг на фасадата на гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора

Една от най-престижните гимназии в България, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, направи стилна промяна във външната си визия, залагайки на патинирани букви от месинг за изписването на името на училището.

В гимназията има три паралелки с общо 234 ученици, които изучават интензивно английски, немски и френски език, а вече повече от половин век „Ромен Ролан“ е синоним на качествено образование.

Сградата на училището е част от архитектурното наследство на града, а фасадата му е облечена с варовиков камък. Точно поради тази причина ръководството на гимназията взе решение буквите на фасадата да са от патиниран месинг. Името на училището е и лицето на сградата. То казва „здравей“

на всеки един ученик, учител, на всеки един посетител. Всеки минувач се „сблъсква“ с надписа, дори и да не влезе в сградата. Освен, че е естетически издържано, изборът на месинг придава и особена тежест и авторитет на учебното заведение.

Надписът е разположен между втория и третия етаж, директно върху каменната облицовка, между прозорците. Месингови букви са и едно естествено допълнение към сградата на училището.

Ние предоставихме един от най-добрите варианти, пасващи отлично на архитектурния стил на сградата, а именно – обемни патинирани букви от месинг, както и табели от месинг.

В гамата от месингови букви, предлагани от Медия Дизайн

Попадат също така предварително патинираните букви, както и лакираните такива. При чистия лакиран месинг имаме задържане на външния вид, имаме трайност. При другия вид месинг – суровият, естествената патина бавно променя облика на месинга. Разликата в третия вид е, че при него процесът на патиниране може да бъде и по-бърз, като обемните месингови букви са предварително обработени, с цел добиване на ретро визия.

Патинираният месинг има характерен стил и процес на „остаряване“, който е и търсеният ефект в този случай. С времето материалът се повлиява от външните атмосферни условия, претърпява промяна спрямо първоначалния си вид. Точно тук идва моментът, в който месинговите букви на училището добиват ретро вид.


Клиент: ГПЧЕ „Ромен Ролан“


Дата: Март2016


Гаранция: 3 години


Град: Стара Загора