Знаехте ли, че много от днешните шрифтове всъщност имат общ произход. Това е капиталис монументалис – бащата на шрифтовете. Той е първият серифен шрифт, а серифите са онези малки чертички, които виждаме в основата на буквите и които водят очите ни по хоризонталата на реда.

Капиталис Монументалис

Историята на Капиталис Монументалис

Историята на шрифта започва с най-старата писменост на латински и се нарича „капитално писмо“ или „капитален шрифт“. Надписите с този шрифт са се създавали върху папирус, камък, пергаментов кодекс, восъчни дъски и много рядко върху метал.

Капиталис монументалис е използван най-често в архитектурата и стенописите. Може да го забележите върху повечето плочи, останки, колони, храмове и други археологически открития. Серифен, подравнен и четивен от голямо разстояние. Най-добрият пример за използването на този шрифт е надписът върху Траяновата колона в Рим от 114 година.

Сагата серифен и безсерифен шрифт

През 2015 г., най-голямата онлайн търсачка Google преработи логото си – едно от най-разпознаваните на планетата, за да постигне по-чист и по-ефективен рекламен дизайн. Дизайнерите му избраха да преминат от шрифт със сериф към такъв без. Тази промяна засяга аргумент за естетиката, който разделя типографите повече от 200 години.

серифен и безсерифен шрифт на логото на Google


В дизайнерските среди, самата дума „serif“ предизвиква противоречия. Някои историци твърдят, че думата произхожда от холандски „schreef“ (знаци на писалката). Други пък се чудят дали „serif“ може да бъде етимологично свързано с урду думата „sharif“, което означава „култивиран и изискан“.

В калиграфията, изкуството на ръчно рисуваните букви, серифите служат за две цели. Те помагат на писателя да придобие контрол върху импулса за маркиране, натиска и ъглите на изместване на рамото, за да образува криви и да промени дебелината на ударите.


С течение на времето, чрез практика и усъвършенстване, това, което някога е било механична необходимост, се превърна в изразителна орнаментика, която направи писането да изглежда индивидуалистично и сложно. Когато са дълбани в камък, серифите позволяват думите да изглеждат подравнени. Често срещано твърдение е, че очертанията на римските букви първо са рисувани върху камъка, а след това каменните резбари следват следите от четките. А самите серифи се създават от засичането при издълбаването на дадената буква. Следователно викторианците са използвали серифи във всичките си шрифтове и те са били често срещани в италианската ренесансова архитектура. Те били възприемани като „римски“. Днес имената на компютъризираните шрифтове (Times New Roman, Comic Sans и др.) и формата на самите букви обхващат историята на човешката цивилизация.

По времето на Гутенберг (1450 г. и след това), колкото и парадоксално да звучи, отпечатваният текст е направен така, че да изглежда като писан на ръка. Печатът е бил възприеман като нещо зловещо – плашеща и безлична нова технология. Интелектуалците били скептични към новата машина на епохата. Уилям Блейк попита знаменито: „И тук ли е построен Йерусалим? Сред тези тъмни сатанински мелници? ”

Не помогнал и фактът, че печатарите били малки групи от масонски мъже, които работели до късно през нощта, развивайки внимателно пазени търговски тайни с мастило и метал в неприятно миришещи леярни. Наборът на текст използва огледално отражение: буквите са направени назад и изглеждат безсмислени, но щом се приложат върху хартия, резултатът е напълно четлив текст.

Към онзи момент, всички шрифтове за търговска и рекламна употреба били украсени със серифи.

Защо има шрифт с гротескното име Гротеск?

Първият набор от безсерифни механични шрифтове е вдъхновен от откритието и превода на Розетския камък. Когато Наполеон напада Египет в началото на 19-ти век, той води със себе си кохорта от академици и културни експерти. Заедно те разграбили и събрали много исторически артефакти, включително Розетския камък. След това, първите безсерифни шрифтове се превърнали в нарастваща културна мания за всичко египетско. Те били възприемани като ехо от Древните.

Розетския камък, спомогнал за превода на египетските йероглифи

Розетският камък е епиграфски паметник, намерен през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид на около 7 километра от малкия град Розета край Нил. Върху него са изписани три версии на указ, издаден в Мемфис през 196 г. пр.н.е.

Горният и средният текст са написани на древноегипетски език, използвайки йероглифи и демотическа писменост. Долният текст е на старогръцки език. Тъй като указът съдържа минимални разлики между трите езика, Розетският камък се оказва ключът за разшифроването на египетски йероглифи.

Тези шрифтове обаче обидили елитите. За тях писма без засечки изглеждали „голи“ и нецивилизовани. Шрифтовете бяха наречени „гротескни“ и станаха известни като готически. (Това не бива да се бърка с шрифтовете на Blackletter, оригиналните дебели черни, силно украсени букви, които се считат за готически, докато не се появят безсерифи – определенията за „готически“ очевидно са се променили с течение на времето.)

Тези първоначални безсерифни шрифтове се появяват през епохата на романтизма, културен момент, който избягва Църквата и индустриализацията. Любопитното е, че безсерифните са се харесали на два различни полюса на обществото по онова време: бохеми и индустриалци.

Каква е разликата между серифни и несерифни шрифтове?

Тъй като тези шрифтове бяха лишени от всички средновековни претенции, но бяха и подобни на системите за писане, разработени от архитекти, индустриалци и корабостроители в механични планове и чертежи, те бяха далеч по-гъвкави от серифите.

Серифните шрифтове не умират лесно. До 1896 г. се организира тяхното завръщане с движението в стил Арт Нуво. Движението толкова вбесило типографа Адолф Лоос, че през 1908 г. той написал есе, озаглавено „Орнамент и престъпление“, в което заявява, че „еволюцията на културата върви с премахването на орнамента от полезни предмети“. За Лоос, както отбелязват Хелър и Андерсън в книгата си за New Ornamental Type, излишната украса не е просто загуба на време на дизайнера – тя е направо неморална.

Завръщането на серифните шрифтове

Въпреки предупрежденията, серифите направиха още едно завръщане десетилетия по-късно – този път в Америка преди депресията, чрез движението за изкуства и занаяти. Уилям Морис, британски дизайнер на текстил, имаше нова идея срещу строгостта на индустриализацията: Той комбинира съвременните методи за печат с традиционното изкуство. Serifs изиграха ключова роля в усещането за традиционализъм, към което той се опитваше да се позове.

Движението Баухаус, запазва някои декоративни елементи като начин да избегне дефиницията и стереотипите, отхвърля орнаментацията като реликва. Модернизмът се ражда и той зависи от вярата, че минимализмът позволява най-чистата комуникация. Бавно споменът за връзката между китката на калиграфа и оловото на типографа започна да избледнява.

Следвоенните движения на Втората световна война се стремели, подобно на романтиците преди тях, да подчертаят глупостта на елитите. Това, което някога изглеждало украсено и самото определение за „цивилизовано“, връщащо се към голямата Римска империя, сега се разглеждаше като мръсно и разхвърляно. Дизайнерите се стремяха да се дистанцират от агресията и разрушаването на европейския империализъм, който беше въплътен в серифа. „Почистването“ беше начин за изчистване на грешките в историята.

Макинтош, Apple - Каква е разликата между серифен и безсерифен шрифт?

Това движение обаче в началото беше ограничено до плакати и обществени табели. Технологично писалката беше заменена от пишещата машина. Опирайки се на шрифтове като Courier, повечето от машинописните материали в началото на средата на 20-ти век притежават изразени серифи.

След това, в рамките на няколко десетилетия, дойде компютърът – и човек на име Стив Джобс. Като студент Джобс забелязва, че плакатите в колежа му са красиво изписани. Разпитвайки, той открива, че надписите произхождат от класовете по калиграфия, предлагани в кампуса. Той решил да изучава калиграфия, което в крайна сметка довело до „шрифтове“ за софтуера за текстообработка на Apple.

През 1984 г. Стив Джобс прави ключов за онова време ход. Той поставя Helvetica в Macintosh. Ако Apple не го използваше, Хелветика щеше да остане предпочитание на дизайнера, същото като Times New Roman. Вместо това, се превръща в стандарт при безсерифните шрифтове и става все по-популярен сред всички дизайнери. С днена дата, говорейки за видове дигитален маркетинг, що се отнася до дисплейните реклами, не може да остане незабелязано, че все още масово се използва Хелветика.

Титанът Times New Roman – откъде идва името му?

Times New Roman е серифен шрифт. Той е поръчан от британския вестник The Times през 1931г. и е измислен от Стенли Морисън, художествен съветник на британския клон на компанията за печатарско оборудване Monotype, в сътрудничество с Виктор Лардент, художник на надписи в рекламния отдел на The Times. Times New Roman също се превърна в един от най-популярните шрифтове за всички времена и се инсталира на повечето настолни компютри.

разликата между серифен и безсерифен шрифт. Шрифт times Roman и Times new roman

Всичко започва когато Морисън препоръчва на The Times да смени шрифта от модерен към по-солиден такъв, напомнящ на традициите в печата през осемнадесети век и преди. Предложението му бе да се използва по-стар монотипен шрифт на име Plantin като основа за дизайна. (Times New Roman най-често отговаря на размерите на Plantin.) Основната промяна беше, че контрастът между ударите беше подобрен, за да се получи по-отчетлив образ. Новият дизайн дебютира в The Times на 3 октомври 1932 г. След една година дизайнът е пуснат за търговска продажба.


Името на Times New Roman, Roman е препратка към обикновения или римски стил (понякога наричан още Antiqua), първата част от семейството на Times New Roman, която е проектирана. Римският тип има корени в италианския печат от края на 15 и началото на 16 век, но дизайнът на Times New Roman няма връзка с Рим или с римляните. Times остана с Times New Roman в продължение на 40 години, но новите производствени техники и промяната на формата от широка ведомост до таблоид през 2004 г. го накараха да превключи шрифта пет пъти от 1972 до 2007 г. Всички нови шрифтове бяха варианти на оригинала New Roman.

Шрифтовете са просто метафора

Започвайки с Джобс, компютрите позволиха шеметно ниво на типографски иновации. Текстовите процесори продължават да размиват границата между лого дизайн и илюстрация. Независимо дали някой принадлежи към отбора на Serif или отбора на Sans-serif, може да се направи следния извод: Историята на шрифтовете разкрива историята за самите нас.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment